Met schulden beladen China Evergrande-aandelen dalen met 14% tot laagste niveau in vier jaar

De in Hong Kong genoteerde aandelen van China Evergrande Group daalden dinsdag tot het laagste niveau in vier jaar na nieuws over een bevriezing van tegoeden.

De aandelen van Evergrande zijn de afgelopen 12 maanden met meer dan 60% gedaald, omdat de Chinese autoriteiten hebben geprobeerd de hete vastgoedmarkt van het land af te koelen met nieuwe beperkingen, met name leningen aan onroerendgoedbedrijven.

“Ik maak me niet zo’n zorgen”, zegt Henry Chin, global head of investor thought leadership en head of research, Asia Pacific, bij CBRE tegen CNBC.

 

Het Evergrande Group- of Evergrande Real Estate Group-logo van een Chinees vastgoedbedrijf is te zien op een smartphone en een pc-scherm.  De in Hong Kong genoteerde aandelen van China Evergrande Group daalden dinsdag tot het laagste niveau in vier jaar na nieuws over een bevriezing van tegoeden die de aandacht voor de schuldenproblemen van het vastgoedconglomeraat hernieuwde. Hydratec industries koers vandaag is omhoog.

 

De aandelen van Evergrande daalden met meer dan 14% vanaf dinsdagmiddag, na een daling van 16,2% een dag eerder

De daling heeft sinds vrijdag ongeveer 37 miljard Hong Kong dollar ($ 4 miljard) van de aandelen van China Evergrande weggevaagd, waardoor het een marktwaarde heeft van ongeveer 93 miljard Hong Kong dollar (bijna $ 12 miljard), volgens Wind Information.

 

China Evergrande-aandelen kelderden de afgelopen 12 maanden met meer dan 60% toen de Chinese autoriteiten probeerden de hete vastgoedmarkt van het land af te koelen met nieuwe beperkingen, met name leningen aan onroerendgoedbedrijven.

 

 

CBRE over de vooruitzichten voor Chinese vastgoedontwikkelaars

De laatste koersdaling volgde op het nieuws dat begin juli een lokale rechtbank in de provincie Jiangsu oordeelde dat een filiaal van China Guangfa Bank 132,01 miljoen yuan ($ 20,6 miljoen) aan deposito’s van Evergrande Real Estate en haar dochteronderneming Yixing Hengyu Real Estate kon bevriezen.

 

De uitspraak werd afgelopen dinsdag bekendgemaakt, maar kreeg volgens Reuters pas zondagavond de aandacht van de markt.

 

Evergrande zei maandag in een verklaring dat Hengyu een lening van 132 miljoen yuan van de bank in kwestie had – volgend jaar op 27 maart. Het bedrijf zei dat het de bank zou aanklagen, volgens een CNBC-vertaling van de Chinese tekst.

 

“Ik maak me niet zo veel zorgen”, vertelde Henry Chin, wereldwijd hoofd van investor thought leadership en hoofd van onderzoek Asia Pacific bij CBRE, aan Martin Soong van CNBC over “Squawk Box Asia”.

 

Chin wees de afgelopen dagen op nieuws dat hem erop wees dat de Chinese regering meer toezicht kan krijgen op problemen met de schulden van commercieel onroerend goed.

 

Onder verwijzing naar bronnen meldde Reuters vrijdag dat Chinese regelgevers maandelijkse openbaarmakingen van vastgoedontwikkelaars willen over een vorm van schuld die commercial paper wordt genoemd. Volgens het rapport is Evergrande de grootste emittent, met vorig jaar 205,7 miljard yuan ($ 32 miljard) aan handelspapier, een stijging van 390% ten opzichte van 2015.

 

Keuze Chinese aandelen

Bernstein kiest 5 hoogrenderende Chinese aandelen om te kopen, terwijl het regelgevende optreden tech raakt. Morgan Stanley verlaagt Tencent Music, waarschuwt voor hit van nieuwe Chinese regelgeving. Chinese technologieaandelen lopen naast strengere regelgeving ook andere risico’s, zegt portefeuillemanager. Koers intertrust is gestegen.

 

Het eisen van regelmatige openbaarmakingen over de schuld van commercial paper zal de kans op onverwachte schokken van projectontwikkelaars verkleinen, zei Chin. Hij verwacht dat Evergrande andere projectontwikkelaars zal volgen bij het verkopen van niet-kernactiva om hun schulden te betalen en hun financiële toestand te verbeteren.

 

Evergrande werd eind jaren negentig opgericht als vastgoedontwikkelaar

In de afgelopen jaren is het bedrijf opgeklommen in de ranglijst van Fortune’s Global 500-lijst en uitgebreid naar industrieën zoals film en entertainment, levensverzekeringen en bronwater. Evergrande steunt het voetbalteam van Guangzhou.

 

De eenheid van het conglomeraat voor nieuwe energieauto’s – waaronder elektrische auto’s – heeft ambitieuze jaarlijkse productiedoelstellingen aangekondigd van 1 miljoen voertuigen tegen 2025 en 5 miljoen tegen 2035.